2014
10
20

Träningstips till ”mina” yogisar

Käre yogi,

Du som läser detta är kanske en av dem som yogat hos mig en tid nu. Då har du säkert också kommit en bit på väg i din träning, det vill säga: du kan solhälsningarna, ordningen på ytterligare ett antal ställningar samt har åtminstone hyfsad koll på den sekvens vi kallar nedvarvning/avslutning. Då har du också allt som behövs för att grundlägga en egen hemma-träning.

Du har förmodligen hört mig prata om det, men kanske har du fortfarande en tröskel till att öva själv. Med detta inlägg vill jag undanröja dina tvivel.

För det första: ta det lugnt.

Det kanske känns konstigt de första gångerna, men så är det ju med nästan allt som är nytt och ovant. Du förväntar dig sannolikt inte omedelbar succé av någon annan som gör något för första gången, så varför ska du förvänta dig det av dig själv?

För det andra: ta det lugnt.

Andas och gör inte mer än vad som känns bra just denna gång. Ibland gör du några få ställningar, ibland har du både tid och energi till att göra fler.

För det tredje: ta det lugnt.

Följ ordningen på ställningarna, din kropp börjar redan känna till den och vet var den ska. Lita på den. Försök att inte titta för mycket på ”kartan” med ställningar medan du övar. Andas. [Här är kartan, förresten.]

För det fjärde: ta det lugnt.

Gör alltid solhälsningarna (du kan göra 5 solhälsningar A och 5 solhälsningar B, men har du ont om tid kan du t ex göra 5 A och 3 B). Gör alltid några av ställningarna ur avslutningssekvensen, t ex: framåtfällning, bryggor, framåtfällning, skulderstående, plogen, ”knäna mot huvud”, fisken (ryggläge med hjässan i golv) utsträckta fisken, huvudstående eller förberedande övningen, de fyra ställningarna med korslagda ben (framåtlutad med armbågar bakom ryggen, bakåtböj med händerna i mattan, ”lotusställning” med armarna utsträckta över knän med tumme och pekfinger ihop) samt ”lyftet”.

Har du inte tid med så många, gör alltid de fyra sista ställningarna med korslagda ben. Sa jag andas?

För det femte: ta det lugnt.

Vila en liten stund efter övningen. Andas lugnt och var nöjd med att du gjorde den, rulla ihop mattan och gå vidare.

Till sist: ta det lugnt!

Att öva hemma innebär inte att du ska/måste sluta att gå till mig eller någon annan lärare. I stort sett alla vill/behöver gå till sin lärare då och då för att komma vidare, få inspiration, träffa andra, få svar på frågor. Grejen med hemma-övning är att du inte ska vara beroende av en lärare för att komma upp på mattan. Känns det ensamt? Ta kontakt med någon av de andra yogisarna och yoga ihop.

Har du frågor är det bara att höra av dig till mig, jag läser mail även när jag är i Indien. Lycka till!

Författare: Vera Porad

VeraYoga är Vera Porad. Jag utövar och undervisar i ashtangayoga och yinyoga, främst i Helsingborg med omnejd.

Kommentarer
0

Svara


*